ÅOP

Når du låner penge i banken eller hos andre låneudbydere, så er det allervigtigste, at du holder øje med en række faktorer, der kan være altafgørende for, hvor dyrt eller billigt dit lån ender med at være. Det sker desværre en gang i mellem, at folk bliver snydt til at indgå forfærdelige aftaler, der pludselig er meget dyrere, end de egentlig havde regnet med. Renten plejer som regel at være en god indikator af, hvor dyrt lånet er, og folk vil typisk bruge renterne fra de forskellige låneudbydere til at sammenligne og finde ud af, hvor det bedst kan betale sig at låne pengene. Derfor er renten også et punkt, hvor låneudbyderne i høj grad reklamerer.

Desværre kan man ikke altid helt stole på renten. Det fungerer nemlig sådan, at der kan være en masse andet end renten, der spiller ind og koster dig penge, når du har taget et lån.

Disse skjulte gebyrer osv. vil som regel blive opdaget af en advokat, men for helt almindelige mennesker, kan det være svært at finde rundt i. Derfor er det en kæmpe stor hjælp for dig uden jurauddannelse, at alle låneudbydere skal oplyse deres ÅOP, læs mere.

Sådan fungerer ÅOP

ÅOP betyder Årlig Omkostning i Procent – den fungerer på den måde, at låneudbyderen skal oplyse, hvad det pågældende lån kommer til at koste dig om året alt inkluderet. Hvis de f.eks. har en ÅOP på 10%, så må din samlede omkostning for det pågældende lån ikke overskride 10% om året. Dermed er det blevet oprettet et system, der hjælper folk, som ikke har en jurauddannelse, og det er klart en god ting, da de færreste har sådan en.

Du vil måske endda opdage nu, at du har set begrebet ÅOP et sted før, og det skyldes sandsynligvis, at alle låneudbydere er tvunget til at oplyse den i sine reklamer. Hvis du tænder på fjernsynet og ser en flot og troværdig person prøve at sælge et lån til en rente, der er ”lavere end nogensinde”, så lyder tippet følgende: Stop med at lytte til et ord, sælgeren siger.

Sælgeren er rigtig god til at få det til at lyde som om, at lånet er det bedste lån i verden. I stedet skal du blot kigge i bunden af skærmen og se godt efter. Her vil låneudbyderen altid have oplyst sin ÅOP med småt skrift, fordi det er et lovkrav.

Disclaimer

Skriv en kommentar